
Sekarang, jom kita cuba resepi dari KAK MYAIDA / AIDA.
Rasa yang menyamankan. Hehe 。 ◕‿◕。
Gambar pun hak milik KAK AIDA.
Bahan-bahan ( 2-4 orang )
- 300ml plain yogurt/yogurt tanpa perisa - jenis pekat, bukan cair
- 300ml air masak - dalam peti sejuk
- gula secukupnya
- secubit garam
- Buah segar tempatan atau luar negara, mixed fruits, frozen fruits, jem perisa buah2an atau carrot secukupnya, secubit jintan putih & daun pudina (pilih salah satu lassi yang hendak dibuat Plain Lassi, Indian Lassi, Frozen atau Fresh Fruits Lassi)
Cara-cara
1. Plain Lassi - Campur yogurt, air, secubit garam dan gula, blend seketika dalam masa 3 saat, hidangkan.
2. Indian Lassi - caranya sama seperti penyediaan No. 1 , original resepi, tidak memerlukkan gula, hidangan untuk seorang, yogurt & air secukupnya, masukkan secubit jintan putih dan garam, blend halus, hias dengan daun pudina dan taburkan beberapa biji jintan putih ke atas lassi, hidangkan.
3. Frozen Fruits Lassi - frozen fruits secukupnya seperti strawberry, blueberry atau raspberry, caranya menyediakannya sama seperti No. 1, masukkan semua sekali, blend sampai halus, hidangkan.
4. Fresh Fruits Lassi - fresh fruits secukupnya seperti buah mangga, jambu, nenas, apple, orange, anggur dan lain-lain lagi, caranya membuatnya sama seperti penyediaan No. 1, masukkan semua sekali, blend sampai halus, hidangkan.
5. Kalau buah jenis manis, perah sedikit air limau kasturi, limau nipis atau lemon untuk menambahkan kesedapannya, tidak perah air limau pun tak apa.
6. Jika suka masukkan 2-3 ketulan ais sebelum dihidangkan.
7. Tambah yogurt, misal kata ia cair dan terbahagi kepada 2 bahagian.
TIPS: KALAU LASSI TERBAHAGI KEPADA DUA, TAMBAH YOGURT YE ◕‿-。




No comments :
Post a Comment
Assalammualaikum & Hi !
Do leave your comment by using a nice words.
Have a good day ahead !