
Korang dan korang ! Siapa suka tiup makanan and minuman yang masih panas ? Erm. Mimi pun sama jugak sebab kadang-kadang terlupa. Mungkin ada yang tahu dan ada yang tak tahu. Tak elok sebenarnya tiup. Memang tak elok. Even dalam Islam sendiri pun tak galakkan.
Kalau boleh, pakailah cara lain untuk menyejukkan makanan mcm pakai kipas ke.
Dan dibawah ini adalah kajian saintifik tentang larangan meniup
makanan dan minuman.Sesiapa yang sudah tahu anggaplah ia sebagai
ulangkaji..
Jika kita meniup makanan dan minuman, maka kita akan mengeluarkan gas CO 2 dari dalam mulut kita. mengikut reaksi kimia, apabila wap air bertindak balas dengan karbon dioksida akan membentuk sebatian asid karbonat (carbonic acid) yang bersifat asid. H 2 O + CO 2 => H 2 CO 3 Perlu kita tahu bahawa di dalam darah kita semua terdapat H 2 CO 3 yang berguna untuk menetapkan pH (tahap keasidan) di dalam darah.
Darah adalah Buffer (larutan yang dapat mempertahankan pH) dengan asid lemahnya berupa H 2 CO 3 dan dengan asas konjugasinya berupa HCO 3 - sehingga darah mempunyai pH sebanyak 7,35 – 7,45 dengan reaksi berikutnya: CO 2 + H 2 0 < = H 2 CO 3 => HCO 3 - + H + Tubuh
menggunakan penampan pH (buffer) dalam darah, sebagai pelindung
terhadap perubahan yang berlaku secara tiba-tiba dalam pH darah. Adanya
kelainan pada mekanisme kawalan pH tersebut, boleh menyebabkan salah
satu daripada 2 kelainan utama dalam keseimbangan kira-kira prinsip asid
darah darah kita , iaitu asidosis atau alkalosis .
Asidosis adalah suatu keadaan di mana darah terlalu banyak mengandungi asid (atau terlalu sedikit mengandung asid asas) dan sering menyebabkan menurunnya pH darah. sedangkan alkalosis adalah suatu keadaan di mana darah terlalu banyak mengandungi asid asas (atau terlalu sedikit mengandungi asid) dan kadang menyebabkan peningkatan pH darah.
Kembali semula pada permasalahan awal, di mana makanan yang kita tiup, karbon dioksida dari mulut kita akan terikat dengan wap air dari makanan dan menghasilkan asid karbonat yang akan mempengaruhi tingkat keasidan dalam darah kita sehingga menyebabkan suatu keadaan di mana darah kita akan menjadi lebih asid dari seharusnya sehingga pH dalam darah menurun, keadaan ini lebih dikenali dengan istilah asidosis.
Seiring dengan penurunan pH darah, pernafasan akan menjadi lebih dalam dan lebih cepat sebagai usaha badan untuk menurunkan kelebihan asid dalam darah dengan cara menurunkan jumlah karbon dioksida. Pada akhirnya, buah pinggang juga berusaha mengstabilkan keadaan tersebut dengan cara mengeluarkan lebih banyak asid dalam air kencing.
Tetapi kedua-dua mekanisme ini tidak akan berguna jika tubuh terus menerus menghasilkan terlalu banyak asid, sehingga terjadi asidosis yang teruk. Seiring dengan kemerosotan asidosis, pesakit mula merasakan keletihan yang luar biasa, rasa mengantuk, semakin mual dan mengalami kebingungan. Bila masalah pada asidosis semakin memburuk, tekanan darah boleh menurun, menyebabkan kejutan pada tubuh, koma dan bahkan kematian.
Kalau boleh, pakailah cara lain untuk menyejukkan makanan mcm pakai kipas ke.
oh ho. tngok dia. hehe.
Jika kita meniup makanan dan minuman, maka kita akan mengeluarkan gas CO 2 dari dalam mulut kita. mengikut reaksi kimia, apabila wap air bertindak balas dengan karbon dioksida akan membentuk sebatian asid karbonat (carbonic acid) yang bersifat asid. H 2 O + CO 2 => H 2 CO 3 Perlu kita tahu bahawa di dalam darah kita semua terdapat H 2 CO 3 yang berguna untuk menetapkan pH (tahap keasidan) di dalam darah.
Asidosis adalah suatu keadaan di mana darah terlalu banyak mengandungi asid (atau terlalu sedikit mengandung asid asas) dan sering menyebabkan menurunnya pH darah. sedangkan alkalosis adalah suatu keadaan di mana darah terlalu banyak mengandungi asid asas (atau terlalu sedikit mengandungi asid) dan kadang menyebabkan peningkatan pH darah.
Kembali semula pada permasalahan awal, di mana makanan yang kita tiup, karbon dioksida dari mulut kita akan terikat dengan wap air dari makanan dan menghasilkan asid karbonat yang akan mempengaruhi tingkat keasidan dalam darah kita sehingga menyebabkan suatu keadaan di mana darah kita akan menjadi lebih asid dari seharusnya sehingga pH dalam darah menurun, keadaan ini lebih dikenali dengan istilah asidosis.
Seiring dengan penurunan pH darah, pernafasan akan menjadi lebih dalam dan lebih cepat sebagai usaha badan untuk menurunkan kelebihan asid dalam darah dengan cara menurunkan jumlah karbon dioksida. Pada akhirnya, buah pinggang juga berusaha mengstabilkan keadaan tersebut dengan cara mengeluarkan lebih banyak asid dalam air kencing.
Tetapi kedua-dua mekanisme ini tidak akan berguna jika tubuh terus menerus menghasilkan terlalu banyak asid, sehingga terjadi asidosis yang teruk. Seiring dengan kemerosotan asidosis, pesakit mula merasakan keletihan yang luar biasa, rasa mengantuk, semakin mual dan mengalami kebingungan. Bila masalah pada asidosis semakin memburuk, tekanan darah boleh menurun, menyebabkan kejutan pada tubuh, koma dan bahkan kematian.
SUMBER BACAAN: KOPILEKAT






No comments :
Post a Comment
Assalammualaikum & Hi !
Do leave your comment by using a nice words.
Have a good day ahead !